Meditasyon Nedir?

Study buddhism what is meditation

Meditasyon faydalı zihin halleri oluşturmamızı sağlayan bir yöntemdir. Bunun için tek yapılması gereken belirli zihin hallerini alışkanlık haline gelinceye kadar tekrar tekrar oluşturmaktır. Fiziksel olarak meditasyonun gerçekten de yeni sinir ağları oluşturduğu kanıtlanmıştır.

Meditasyonun Faydaları

Meditasyon yoluyla geliştirebileceğimiz pek çok faydalı zihinsel hal vardır:

  • Daha rahat ve stressiz olmak
  • Daha odaklanmış ve daha az dalgın olmak
  • Sakin ve devamlı endişelerden arınmış olmak
  • Kendimizi ve yaşamlarımızı, başkalarınınki de dahil daha iyi anlamak
  • Sevgi ve şefkat gibi daha çok olumlu duyguya sahip olmak.

Çoğumuz daha sakin, net ve mutlu zihinlere sahip olmak isteriz. Stresli veya olumsuz bir zihin bizleri mutsuz eder. Sağlığımızı olumsuz yönde etkileyerek kariyerimiz ile aile hayatlarımız ve dostluklarımızı da yıkımın eşiğine getirebilir.

Eğer stresli ve çabuk öfkelenen biri olmaktan bıktıysak meditasyon gibi bize yardım edebilecek yöntemlere göz atabiliriz. Meditasyon olumsuz yan etkiler olmadan duygusal eksikliklerimizin üstesinden gelmemize yardımcı olur.

Meditasyonla ilgili gerçekçi bir yaklaşıma sahip olmamız gerekir. Meditasyon olumlu sonuçlar elde etmemize yarayacak bir araçtır ancak bir anda her derde deva olmaz. Hiçbir sonuç sadece bir nedenden elde edilmemiştir, bu ancak çok sayıda neden ve koşulun bir araya gelmesiyle mümkündür. Örneğin, eğer yüksek tansiyonumuz varsa meditasyon bize kesinlikle yardımcı olur, ancak bunun sonuçları beslenme şeklimizi değiştirip egzersiz yaparak ve ilaçlarımızı düzenli kullanarak olduğu kadar olmayacaktır.

Budist Meditasyonun Çeşitleri

Meditasyon yapmanın bir sürü yolu vardır ve hepsi de rahatlamamıza yardımcı olsa da bu nihai bir amaç değildir. Yine de stresimizi azaltmak pozitif ruh halleri oluşturmakta gelişme kaydetmek için kesinlikle gereklidir. Bu yüzden iki tür Budist meditasyonu değişimli olarak yapmaya devam etmeden önce genellikle nefese odaklanıp rahatlayarak zihinlerimizi sessizleştiririz: ayırt edici fark ediş ve dengeleme.

Ayırt edici fark etme meditasyonunda, ki sıklıkla buna ‘analitik’ meditasyon da denir, kendimizi adım adım sevgi gibi daha olumlu zihin hallerine hazırlarken ya da bir durumu analiz ederken, daha doğru bir anlayışa ulaşmak üzere muhakeme yetimizi kullanırız veya bir Buddha formu gibi olumlu özelliklere sahip zihinsel bir imgeyi oluşturmaya çalışırken bu muhakeme yetisini daha net bir biçimde algılayabilmek için kullanırız.

Sonrasında, dengeleme meditasyonunda ise oluşturduğumuz olumlu zihin halini farkındalık, dikkat ve konsantrasyonu kullanarak mümkün olduğunca korumaya çalışırız veya bu araçları oluşturduğumuz zihinsel imgeye dikkatimiz dağılmadan odaklamaya devam etmek üzere kullanırız.

Bu iki meditasyonu değişimli olarak yaparız. Dilediğimiz olumlu zihin halini ortaya çıkararak ayırt edici fark etme ile kavradığımızda onu dengeleriz ve eğer bu zihin halindeki odaklanışımız azalır veya kaybolursa bir kez daha oluşturarak ayırt edici farkındalık ile pekiştiririz.


Video: Dr Alexander Berzin — “Meditasyon Nedir?”
Altyazı seçeneğini aktif hale getirmek için lütfen video ekranının alt sağındaki “CC” ibaresine tıklayınız. Altyazı dilini değiştirmek için lütfen “Settings/Seçenekler” kısmına tıklayıp daha sonra “Subtitles/Altyazı” seçeneğini tıklayarak tercih ettiğiniz dili seçiniz.

Günlük Yaşam için Meditasyon

Meditasyonun nihai amacı yalnızca evlerimizdeki minderin üzerinde otururken sakin, odaklanmış ve sevgi dolu olmak değil fakat günlük hayatlarımıza fiilen etki etmesini sağlamaktır. Eğer düzenli olarak yaparsak meditasyon olumlu duyguları gece veya gündüz ihtiyacımız olan her zaman uygulayabileceğimiz birer alışkanlık haline getirecektir. Meditasyon en sonunda çaba göstermeden daha sevgi dolu, odaklanmış ve sakin olacağımız doğal bir parçamız haline gelecektir.

Gerçekten öfkeli veya hayal kırıklığına uğradığımız zamanlar olacaktır, fakat bu anlarda kendimize hatırlatmamız gereken tek şey şudur: ‘Daha sevgi dolu ol.’ Bu ruh haline tekrarlanan meditasyon yolu ile fazlasıyla aşina olacağımız için hemen tekrar ortaya çıkarmamız mümkün olacaktır.

Hiç kimse mükemmel değildir ve hepimizin üstesinden gelmek istediğimiz olumsuz alışkanlıkları mevcuttur. Şansımıza, bu alışkanlıklar taşa kazınmış değildir ve değiştirilebilirler.

Bu değişim kendi şahsi çabamızdan başka bir şey gerektirmez. Çoğumuz saatlerimizi spor salonunda harcarız fakat sahip olduğumuz en önemli varlıkla egzersiz yapmayı unuturuz: Zihinlerimizle. İlk başlarda biraz zor gelebilir, ancak meditasyonun faydalarını bir kez hayatlarımızda görmeye başladığımızda zihinlerimiz üzerine çalışmak için seve seve vakit ayırabiliriz.

Top